Zeker dat je nog voordelig zit met je dynamische tarief?

De energiemarkt verandert voortdurend. Toen je intekende op je dynamisch contract, was het misschien een goede keuze. Maar dynamische tarieven bewegen continu. Wat vandaag goedkoop lijkt, is volgende maand plots niet meer voordelig. Daarom hebben we iets nieuws om je te helpen: een interactieve tool die de werkelijke prijsbewegingen van dynamische energietarieven zichtbaar maakt.
Heel kort iets over dynamische tarieven
Je energierekening bestaat voor een groot deel uit gereguleerde kosten zoals overheidsheffingen en netbeheerkosten. Die kosten zijn bij elke energieleverancier gelijk. Wat verschilt zijn de vaste kosten en de zogenaamde inkoopvergoeding.
Of je nu veel of weinig verbruikt, de vaste kosten zijn elke maand hetzelfde. Het zijn kosten die de energieleverancier rekent voor service, administratie en facturatie. Je komt ze tegen bij elk type contract, niet enkel bij dynamisch. Bij het vergelijken worden deze kosten wel eens vergeten. En dat is een fout die je duur kan komen te staan: sommige leveranciers rekenen tot driemaal meer aan dan andere.
De inkoopvergoeding is een bedrag per kWh stroom dat je verbruikt. Dus hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt. De inkoopvergoeding (ook wel opslag of inkoopopslag genoemd) betaal je boven op de beursprijs die op dat uur geldig is. Dit is dus een bedrag dat je enkel bij dynamische energiecontracten terugziet.
Vergelijk zelf: transparant en onafhankelijk
Uit ervaring weten wij dat energie vergelijken niet altijd eenvoudig is. Daarom willen we je graag helpen. Met onze interactieve vergelijkingstool zie je hoe dynamische tarieven van leveranciers door het jaar veranderen. De data zijn gebaseerd op onafhankelijke cijfers van de ACM, gewoon net even anders gepresenteerd voor jou.
Dynamisch stroom (euro/jaar)
Gegevens afkomstig van de ACM prijsmonitor en gebaseerd op een gemiddeld energieverbruik van een Nederlands huishouden met drie personen. Prijzen zoals gepubliceerd vanaf .
De grafiek toont wat energieleveranciers jaarlijks rekenen boven op de beursprijs van stroom en gas. De getoonde bedragen zijn dus de som van de vaste kosten en de inkoopvergoedingen. Iedere maand ontdek je:
✅Wie er echt voordelig is
✅Welke leveranciers stunten met tijdelijke acties
✅Wie je uiteindelijk meer laat betalen dan nodig
Je kunt je eigen leverancier highlighten en teruggaan naar de maand waarin jij klant werd. Zo zie je meteen wat je had betaald bij Energiek voor hetzelfde contract. Door de animatie opnieuw af te spelen, zie je hoe vaak jouw huidige leverancier schommelt in prijs. Transparanter wordt het niet.
We updaten de tarieven elke maand, zodat jij altijd op basis van de laatste data kunt vergelijken. Zo helpen we je grip te krijgen op je energie.
Gegarandeerd de goedkoopste
Is het je opgevallen dat Energiek in de vergelijkingstool maand na maand links staat bij de goedkoopste energieprijzen? Voor stroom en voor gas? Dat is geen toeval.
Wij zorgen ervoor dat onze tarieven altijd tot de scherpste van de markt behoren. Geen tijdelijke stunts. Geen lokkertjes. Wel een eerlijke prijs die geldt voor álle klanten. En dit maand na maand. Kortom: wij vergelijken en jij profiteert.
Kunnen we altijd de allergoedkoopste zijn? Soms lukt dat niet. Er zijn leveranciers die tijdelijk onder onze prijs gaan stunten om daarna weer te stijgen. Maar je hebt nu zelf gezien wat dat waard is: schijnbare kortingen die snel verdwijnen.
