Buitenland spoedeisende zorg

Vergoeding Energiek zorgverzekering 2015

  1. Wat is spoedeisende zorg in het buitenland?
  2. Wanneer kom je voor vergoeding in aanmerking?
  3. Vergoeding vanuit Energiek Basisverzekering in 2015
  4. Vergoeding vanuit aanvullende verzekeringen in 2015
  5. Wettelijke eigen bijdrage
  6. Eigen risico
  7. Bij wie kun je terecht?

Let op: op deze pagina staat een verkorte weergave van de vergoeding. Je kunt alleen rechten ontlenen aan onze verzekeringsvoorwaarden (pdf).

1. Wat is spoedeisende zorg in het buitenland?

Spoedeisende zorg is medische zorg die je niet gepland hebt en die niet kan wachten. Spoedeisende zorg kun je ook nodig hebben als je tijdelijk in het buitenland bent. Bijvoorbeeld op vakantie of tijdens een zakenreis. Wanneer je spoedeisende zorg in het buitenland nodig hebt, dan kan de medische zorg die je nodig hebt niet wachten tot je weer in Nederland bent.

2. Wanneer kom je voor vergoeding in aanmerking?

Vanuit de basisverzekering heb je recht op vergoeding van kosten van zorg in het buitenland als die zorg ook in Nederland valt onder de dekking van de basisverzekering. In EU- en EER-landen en Zwitserland heb je ook recht op vergoeding van medisch noodzakelijke zorg volgens het sociale ziektekostenstelsel in het land waar je op dat moment verblijft.

Voor een vergoeding vanuit onze aanvullende verzekeringen moet het gaan om spoedeisende zorg die niet kan wachten tot je weer in Nederland bent.


Lees de verzekeringsvoorwaarden (pdf) voor de dekking en vergoeding van zorg in het buitenland.

3. Vergoeding vanuit Energiek Basisverzekering in 2014

Vanuit de Energiek Basisverzekering heb je recht op spoedeisende zorg in het buitenland tot maximaal het Nederlandse markconforme tarief. Dit is het tarief dat in Nederland geldt voor de zorg die je krijgt. De kosten voor zorg kunnen in het buitenland hoger of lager zijn dan in Nederland.
 

Zorgverzekering Vergoeding 2014
Energiek Basisverzekering

De zorgaanbieder die jou zorg verleent, zal meestal niet door ons gecontracteerd zijn. De vergoeding is dan gelijk aan de vergoeding die je van ons zou krijgen voor die zorg door een niet-gecontracteerde zorgaanbieder in Nederland.

Geldt voor dezelfde zorg in Nederland een maximumtarief, dan vergoeden wij tot maximaal dit tarief. Geldt er geen maximumtarief, dan vergoeden wij maximaal het marktconforme tarief in Nederland.


Verblijf je tijdelijk in een EU-/EER-land of Zwitserland, dan kun je in plaats daarvan (als dat voordeliger voor je is) een vergoeding krijgen volgens het sociale ziektekostenstelsel in dat land. De zorg moet dan wel medisch noodzakelijk zijn.

 

EU/EER-landen zijn: België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Reunion, St. Pierre en Miquelon), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Ceuta en Melilla), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar), IJsland en Zweden

Verdragslanden zijn: Australië, Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Kroatië, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije en Zwitserland.

4. Vergoeding vanuit aanvullende verzekeringen in 2014

Met een aanvullende verzekering van Energiek krijg je een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten van spoedeisende zorg in het buitenland. Of je alle kosten vergoed krijgt, hangt af van het land waar je bent en welke aanvullende verzekering je hebt.

 

Aanvullende verzekeringen Vergoeding 2014
Energiek Start 100% voor zorg* in een EU/EER-land of verdragsland
Energiek Extra 100% voor zorg* in een EU/EER-land of verdragsland
Energiek Plus 100% voor zorg* in een EU/EER-land of verdragsland
Rest van de wereld: maximaal € 20.000,- per kalenderjaar.
Energiek Top 100% voor zorg* in een EU/EER-land of verdragsland
Rest van de wereld: maximaal € 20.000,- per kalenderjaar.

Toelichting vergoeding vanuit de aanvullende verzekeringen

Vanuit onze aanvullende verzekeringen heb je recht op vergoeding van:

  • Spoedeisende zorg die valt onder de dekking van de basisverzekering, maar die niet volledig vanuit de basisverzekering wordt vergoed.
  • Medisch noodzakelijk vervoer naar Nederland. Bijvoorbeeld als wij vinden dat de zorg in het land waar je bent niet goed mogelijk is, medisch onverantwoord is of veel duurder is dan in Nederland.
  • Vervoer van jouw stoffelijk overschot vanaf de plaats van overlijden naar Nederland.

Lees de verzekeringsvoorwaarden (pdf) voor meer informatie.

5. Wettelijke eigen bijdrage

Voor zorg die je krijgt vergoed vanuit de basisverzekering kan een wettelijke eigen bijdrage gelden. Het maakt niet uit of je deze zorg in Nederland of in het buitenland krijgt.

Krijg je de vergoeding volgens het sociale ziektekostenstelsel van het land waar je tijdelijk verblijft? Dan gelden de wettelijke eigen bijdragen van dat sociale ziektekostenstelsel.

6. Eigen risico

Ben je 18 jaar of ouder? De kosten voor zorg uit de basisverzekering kunnen meetellen voor het verplicht eigen risico en het eventuele vrijwillig eigen risico. Het maakt niet uit of je deze zorg in Nederland of in het buitenland krijgt.

 

Krijg je de vergoeding volgens het sociale ziektekostenstelsel van het land waar je tijdelijk verblijft? De hierboven genoemde Nederlandse regeling geldt dan niet.

7. Bij wie kun je terecht?

Afhankelijk van de zorg die je nodig hebt, kun je in het buitenland terecht bij een huisarts of eerste hulp post van een ziekenhuis. In alle EU-landen kun je bij noodgevallen bellen naar het alarmnummer 112.

Heb je spoedeisende zorg in het buiteland nodig? Neem altijd zo snel mogelijk contact op met onze Alarmcentrale. Het liefst binnen 24 uur. Onze medewerkers regelen de zorg die je nodig hebt en helpen je bij het vinden van een zorgverlener. Je kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op nummer: +31 (0)570 687 333. Of stuur een e-mail naar: alarmcentrale@energiek.nl. Het faxnr. van de alarmcentrale is +31 (0)570 687 022


Voor meer informatie bel je naar de Energiek Advies: (0570) 687 088. Onze deskundige medewerkers helpen je graag verder.

< Overzicht vergoeding zorgverzekering