Vragen over de basisverzekering

Vraag en antwoord bij je Energiek zorgverzekering
De basisverzekering is een verplichte verzekering voor bijna iedereen die in Nederland woont of werkt. Hieronder hebben wij enkele veelgestelde vragen over de basisverzekering voor je op een rijtje gezet.

 

Staat jouw vraag er niet tussen? Bekijk onze informatiepagina over de Energiek Basisverzekering of mail ons via het online contactformulier.

Veelgestelde vragen

De basisverzekering is een verplichte verzekering voor bijna iedereen die in Nederland woont of werkt. Een aanvullende verzekering biedt vergoedingen die niet (of maar heel beperkt) in de basisverzekering zijn opgenomen. Het is dus een verzekering die echt een aanvulling op uw basisverzekering is.

 

Kies je voor de Energiek Basisverzekering, dan heb je voor extra vergoedingen keuze uit vier aanvullende verzekeringen en drie tandartsverzekeringen.

  • Met een restitutiepolis heb je recht op vergoeding van de kosten van zorg.
  • Met een naturapolis heb je recht op zorg in plaats van vergoeding van de kosten van zorg.

De Energiek basisverzekering en onze aanvullende verzekeringen zijn een combinatie van de natura- en restitutiepolis. De meeste vergoedingen krijg je op basis van restitutie vergoed. Jouw zorgaanbieder stuurt de rekening in de meeste gevallen direct naar ons toe. Een aantal vergoedingen in de basisverzekering (hulpmiddelenzorg) en onze aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld het kraamzorgpakket) krijg je in natura. Bekijk de verzekeringsvoorwaarden voor een volledig overzicht.

Op onze informatiepagina’s over de Energiek Basisverzekering vind je een verkorte weergave van de basisverzekering vergoedingen. Voor meer informatie per zorgsoort kijk je in ons online overzicht vergoeding zorgverzekering. Per zorgsoort zie je welke vergoeding je krijgt vanuit de basisverzekering en/of aanvullende verzekeringen of tandartsverzekering. Omdat hier niet alle voorwaarden voor de zorg en de vergoeding in staan in deze online weergave, kun je voor een volledig overzicht de verzekeringsvoorwaarden bekijken.

Het preferentiebeleid houdt in dat een zorgverzekeraar kiest voor de vergoeding van bepaalde, vaak goedkopere, geneesmiddelen. Een zorgverzekeraar kan besluiten alleen het goedkopere geneesmiddel te vergoeden. Dat is mogelijk als het goedkopere geneesmiddel dezelfde kwaliteit en samenstelling heeft als het duurdere geneesmiddel.

 

Geen preferentiebeleid bij Energiek
Bij Energiek heb je niet te maken met preferentiebeleid. Wel maken wij de afspraak met de apothekers dat zij geen duur geneesmiddel leveren als er een goedkoper geneesmiddel met dezelfde werking bestaat.

 

Voor meer informatie lees de vergoeding van geneesmiddelen in ons online overzicht vergoeding zorgverzekering of lees de verzekeringsvoorwaarden.

Als zorgverzekeraar sluit Energiek contracten met zorgaanbieders over het verlenen van zorg en de prijs van de behandelingen. Ook maken wij afspraken over de kwaliteit, zodat je verzekerd bent van kwalitatief goede zorg. Krijg je zorg van een zorgaanbieder met wie wij een contract hebben gesloten, dan krijg je gecontracteerde zorg. Wij vergoeden de kosten zo veel mogelijk rechtstreeks aan de zorgaanbieder. Jij ontvangt dan geen rekening.

Wij proberen met zoveel mogelijk zorgaanbieders een contract af te sluiten. Met onze zorgzoeker vind je alle gecontracteerde zorgaanbieders en zorgaanbieders met wie wij nog geen contract hebben.

 

Maximumtarieven bij niet-gecontracteerde zorg
Krijg je zorg van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan hebben wij meestal maximumtarieven opgesteld. Je krijgt dan de kosten tot het maximumtarief vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder en rekent deze hogere tarieven dan het maximumtarief? De kosten boven het maximumtarief zijn dan ook voor jouw rekening.

 

Bekijk hier de lijsten met maximumtarieven. Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met Energiek Advies via (0570) 687 088. Wij helpen je graag verder.